Rasa Seperti di Rumah

Seorang pelajar Amerika menyertai usaha untuk melestarikan penyu sambil terlibat dalam budaya tempatan

Oleh Dr. Mohd Uzair Rusli, Unit Penyelidikan Penyu (SEATRU)

Benar-benar terpengaruh dengan budaya Melayu, dia kadang-kadang boleh dilihat berpakaian dengan Baju Melayu, baju tradisional yang dipakai oleh lelaki Melayu, dan kain pelikat, sehelai kain berpetak-petak yang dipakai oleh lelaki Melayu, dibalut di pinggang sebagai ganti seluar.

Tetapi mudah untuk tahu bahawa dia adalah orang Kulit Putih, berdasarkan penampilan keseluruhannya, terutamanya rambut coklat, kulit putih, dan ciri-ciri muka lelaki putih yang mudah dikenali.

Nicholas Tolen datang dari New York, dan dia merupakan pelajar pasca siswazah di UMT.

Apabila orang mendengar New York, kebanyakannya terfikir tentang bandar besar, tetapi Nicholas dibesarkan di pinggiran utara Bandar New York, di mana terdapat banyak padang, hutan, paya, dan sungai untuk dijelajahi. Alam sekitar tempat dia dibesarkan memainkan peranan besar dalam membentuk minatnya.

“Sejak usia yang sangat muda, saya memiliki rasa ingin tahu dan kagum yang besar terhadap alam,” katanya. “Ibu bapa saya akan membawa abang sulung saya dan saya untuk melawat banyak taman negara dan pantai di seluruh Amerika Syarikat.”

Perjalanan Pertama ke Malaysia

Perjalanan Nicholas ke Malaysia bermula pada tahun 2015, apabila dia diupah untuk membantu memulakan Projek Penyu Perhentian di Pulau Perhentian, Terengganu.

“Selepas bekerja selama beberapa bulan di pulau itu, berenang di antara terumbu karang tropika dan mengambil gambar penyu yang mencari makan, saya terpesona oleh keindahan semula jadi pulau ini,” katanya. “Ini adalah kali pertama saya melancong ke Asia Tenggara.”

Nicholas dengan cepat dapat meresapi budaya tempatan, menjadi selesa dengan penduduk tempatan, dan menyukai makanan tempatan. Dia juga gemar makan buah tempatan iaitu durian. Malah, beliau turut menyambut Hari Raya, yang merupakan perayaan orang Muslim, walaupun beliau berpegang kepada agama yang berbeza.

Semasa bekerja rapat dengan penjaga konservasi penyu dari Jabatan Perikanan di pulau itu, dia perasan usaha pengurusan penetasan mereka menghasilkan lebih banyak penyu betina, dan itu membuatnya bimbang.

Jadi, dia memutuskan untuk menyiasat punca-punca tersebut. Dia mendaftar sebagai pelajar ijazah master di UMT, dengan projek penyelidikan yang jelas. Beliau akan membandingkan suhu inkubasi dan nisbah jantina penyu betina hasil penetasan sarang yang dipindahkan di Pulau Perhentian dan sarang semula jadi di Santuari Penyu Chagar Hutang, sebuah tapak yang diuruskan oleh Unit Penyelidikan Penyu INOS.

 

Dianugerahkan Ijazah Sarjana

Nicholas menjalankan projeknya sebagai pelajar pasca-siswazah di INOS dan menyelesaikan Sarjana Sains (Zoologi) pada Jun 2021.

Beliau menganggap dirinya bertuah kerana mempunyai dua orang ibu bapa yang menyokong impian beliau untuk belajar biologi marin di luar negara. “Namun, Malaysia terletak kira-kira di sisi yang bertentangan dengan New York, jadi penerbangan pulang ke rumah bagi saya adalah yang panjang dan mahal,” katanya.

Kepentingan kajiannya terhadap pemuliharaan penyu adalah besar. Salah satu penyumbang utama kepada penurunan populasi dan kepupusan tempatan penyu belimbing bertelur di Terengganu adalah feminisasi yang tidak diawasi pada anak penyu yang menetas, kata Nicholas.

Walaupun kerajaan Malaysia melaksanakan program pengurusan penetasan untuk memulihara dan melindungi penyu belimbing yang semakin berkurang, mereka tidak memahami kesan suhu penetasan ke atas nisbah jantina anak penyu yang menetas, katanya. Selama beberapa dekad mengalihkan telur ke tempat penetasan pantai terbuka, mereka menghasilkan anak penyu yang didominasi oleh  betina sehingga menyebabkan runtuhnya populasi penetasan tempatan, tambahnya.

Kajiannya menentukan trend yang sama dalam penghasilan anak penyu yang difeminisasikan untuk penyu agar di kawasan tersebut dan mencadangkan penyelesaian pengurusan penetasan, seperti menambah bahan teduhan semulajadi untuk membantu menurunkan suhu penetasan di dalam tempat penetasan Perhentian dan membantu menghasilkan jumlah yang lebih tinggi anak penyu jantan.

Ketika beliau pertama kali memulakan penyelidikan, Nicholas sepenuhnya sedar akan cabaran yang akan dihadapinya dalam menjalankan projek pemuliharaan seperti ini, kerana perubahan akan datang secara beransur-ansur. Untuk mengisi masa antara aktiviti penyelidikan, beliau membina atau memperbaiki barang-barang berkaitan projeknya.

“Melihat perubahan fizikal boleh memberi saya kepuasan peribadi yang besar,” katanya. “Jadi, saya meluangkan masa mencipta kerusi pantai baru, atau pun menukar paip yang rosak.”

 

Menetap di Malaysia

Selepas menamatkan ijazah sarjana, Nicholas memutuskan untuk terus tinggal di Malaysia. Beliau mengakui bahawa keramahan rakyat Malaysia dan kelazatan makanan tempatan membuatnya berasa selesa di sini. Saat ini, beliau sedang melanjutkan pengajian dalam ijazah kedoktoran, juga di UMT.

Nicholas berkata bahawa tidak banyak yang diperlukan untuk membuatnya gembira. Kadang-kadang, kebahagiaan itu boleh menjadi mudah dalam mencapai cita-cita penyelidikannya atau membantu rakan sekerja mencapai matlamat mereka.

Selama beliau tinggal di Terengganu, beliau mengakui beruntung kerana telah mengalami banyak pengalaman hebat, dan beliau berharap untuk mendapatkan pengalaman baru. Pengalaman terbaik menurutnya mungkin adalah makan banyak durian segar di Air Terjun Sekayu bersama rakan-rakan di Terengganu.

Beliau berpendapat bahawa pelajar antarabangsa seharusnya terbuka kepada pengalaman baru dan berkenalan dengan orang baru. Salah satu cara terbaik untuk melakukannya adalah dengan makan bersama kenalan baru dan rakan sekerja yang dikenali. Itulah sebabnya beliau percaya frasa Melayu pertama yang sepatutnya dipelajari oleh pelajar antarabangsa adalah “Jom kita makan!”, yang bermaksud “Let’s go eat!”

“Ini cara yang hebat untuk diperkenalkan kepada makanan baru yang mungkin anda tidak cukup berani untuk mencuba sendiri atau membina persahabatan baru dengan seseorang yang mungkin terlalu malu untuk didekati seorang diri,” katanya.

Beliau telah begitu terbiasa dengan gaya hidup dan budaya di sini sehingga beliau tidak terlalu memikirkan seperti apa kehidupan di tanah airnya.

“Tetapi apabila cuaca di sini sejuk, basah, dan hujan, saya rindukan keselesaan gaya hidup Amerika saya,” katanya.

Tidak pasti sama ada Nicholas akan menyebut Terengganu sebagai rumahnya selamanya, tetapi beliau akan berada di UMT untuk sementara waktu sehingga mendapatkan PhD-nya.

Jika lain kali ada seorang lelaki berkulit putih terlihat memakai Baju Melayu dan kain pelikat di kawasan berdekatan, kemungkinan besar dia adalah Nicholas Tolen, seorang pelajar UMT yang telah mengamalkan budaya tempatan.

 
 

Di Sekolah Kebangsaan Pulau Perhentian – usaha pendidikan pemuliharaan marin dengan generasi muda Malaysia. (Foto oleh Shuana Tay)

Di Stesen Penyelidikan Chagar Hutang – mengumpul sampel tisu gonad untuk projek penyelidikan tesis nisbah jantina anak penyu dengan SEATRU. (Foto oleh Bella Reboul)

Di kampung Pulau Perhentian – gerai khidmat pendidikan di kampung setempat semasa Hari Laut Sedunia 2015. (Foto oleh Kevin Heitzman)

Di rumah keluarga Rashidatul Nisa di Kampung Durian Bador, Kuala Berang, Terengganu – sambutan ulang tahun kelahiran adik bongsu. (Foto oleh Rashidatul Nisa Mohd Azhar)