Siapa Kami?

Kami adalah Pusat Kecemerlangan Pendidikan Tinggi (HICoE) Kebangsaan dalam sains marin. Kami menggunakan pendekatan holistik dan bersepadu dalam menangani isu-isu marin dan oseanografi di peringkat tempatan dan regional melalui pelbagai pasukan penyelidikan.

MFAST - Sistem Ramalan Marin Malaysia

MFAST telah dibangunkan melalui kerjasama antara UMT dan First Institute of Oceanography (FIO), China, yang merupakan produk tambahan dari Sistem Demonstrasi Ramalan Lautan (OFDS) untuk Perairan Asia Tenggara; salah satu projek perintis Sistem Pemantauan Lautan Global Asia Tenggara (SEAGOOS) di bawah selia IOC Sub-Komisen untuk Pasifik Barat (IOC/WESTPAC).

MFAST adalah OFS pertama di Malaysia yang mempunyai data ramalan lautan berkebolehan resolusi tinggi yang dibangunkan berdasarkan model bersambungan sirkulasi-pasang surut-gelombang yang ditetapkan oleh Makmal Sains Marin dan Pemodelan Numerik (MASNUM), FIO.

Rangkaian Asia-Pasifik untuk Penyelidikan Perubahan Global

Projek ini akan merealisasikan visi dan misi Agenda Tindakan dan Matlamat Rangkaian Asia-Pasifik (APN) dengan menyediakan pemahaman tentang bagaimana ekosistem marin mengurangkan risiko di sepanjang kawasan pantai dalam senario iklim semasa dan masa depan di kawasan tropika. Isu-isu kompleks ini berkaitan dengan agenda penyelidikan APN, iaitu iklim, biodiversiti dan ekosistem, risiko, dan daya tahan. Penyelidikan kami akan menjalankan analisis dan melibatkan pakar-pakar, pihak berkepentingan tempatan, selaras dengan misi APN.

Kajian Kepuasan Pelanggan Terhadap Perkhimatan Institut Oseanografi dan Sekitaran (INOS), UMT

Sukacita dimaklumkan bahawa INOS sedang menjalankan kaji selidik kepuasan pelanggan untuk menilai kualiti perkhidmatan kami kepada semua pelanggan.

Bagi mencapai tujuan tersebut, dimohon kerjasama YBhg. Dato’ / Prof. / Prof. Madya / Dr. / Tuan / Puan untuk memberi maklum balas dan cadangan / komen (jika ada) dengan melengkapkan borang maklum balas pada pautan berikut:

Entri Terkini

e-Buletin

Tetamu Yang Dinanti-nantikan

Tetamu Yang Dinanti-nantikan Penyu-penyu memilih pantai-pantai di Terengganu sebagai tempat bertelur setiap tahun Oleh Dr. Mohd Uzair Rusli & Cik Syamsyahidah Samsol, Unit Penyelidikan Penyu (SEATRU) Dari April hingga Oktober setiap tahun, pengunjung berduyun-duyun ke pantai pada waktu malam. Mereka menunggu dengan sabar dan senyap, dan apabila masanya tiba, mereka akan mendapat peluang untuk menyaksikan sesuatu yang sukar dijumpai di tempat lain—penyu menaruh telurnya. Dilaporkan bahawa sehingga 1000 pelancong akan

BACA SELANJUTNYA »
e-Buletin

Memberi Pendidikan kepada Dunia

Memberi Pendidikan kepada Dunia Menjadi pusat latihan serantau yang disokong oleh UNESCO telah membolehkan sebuah institut di UMT berkongsi pengetahuannya dalam bidang oseanografi dengan dunia Oleh Prof. Gs. Ts. Dr. Aidy @ Mohamed Shawal M Muslim, Pensyarah, Institut Oseanografi dan Sekitaran (INOS) Selama lapan tahun yang lepas, Institut Oseanografi dan Sekitaran (INOS) telah memainkan peranan penting di pentas dunia. Dalam proses itu, INOS telah melatih individu dari 30 negara. Sejak

BACA SELANJUTNYA »
e-Buletin

Rasa Seperti di Rumah

Rasa Seperti di Rumah Seorang pelajar Amerika menyertai usaha untuk melestarikan penyu sambil terlibat dalam budaya tempatan Oleh Dr. Mohd Uzair Rusli, Unit Penyelidikan Penyu (SEATRU) Benar-benar terpengaruh dengan budaya Melayu, dia kadang-kadang boleh dilihat berpakaian dengan Baju Melayu, baju tradisional yang dipakai oleh lelaki Melayu, dan kain pelikat, sehelai kain berpetak-petak yang dipakai oleh lelaki Melayu, dibalut di pinggang sebagai ganti seluar. Tetapi mudah untuk tahu bahawa dia adalah

BACA SELANJUTNYA »

Waktu Operasi

Hubungi Kami !

Tel: +609-6683195
Faks: +609-6692166

Institut Oseanografi dan Sekitaran
Universiti Malaysia Terengganu
21030 Kuala Nerus
Terengganu, MALAYSIA

Emel Kami