Menggerakkan Kekuatan Komuniti, Menginspirasi Perubahan - Sorotan dari Karnival WOW2023

Oleh Azida Abdullah

Institut Oseanografi dan Sekitaran menyambut kumpulan pelbagai individu, muda dan tua, pelajar dan profesional, yang berkumpul dengan tujuan berkongsi—untuk meraikan lautan kita dan membuka jalan ke arah masa depan yang lebih mampan—di Pantai Teluk Ketapang. Apakah peristiwa itu? Karnival WOW2023 adalah satu acara yang mendorong penyertaan komuniti dan menunjukkan kekuatan bersama universiti dan warga tempatan bekerja bersama.

Karnival WOW2023 mengetengahkan tema “Planet Ocean: Tides are Changing”. Walaupun acara itu lebih daripada sekadar hari yang penuh dengan keseronokan dan permainan, ia juga tentang meningkatkan kesedaran, menanam rasa tanggungjawab, dan mengilhami tindakan baik untuk lautan kita.

Perasaan kesatuan yang menyelubungi setiap sentuhan dan aktiviti adalah unsur penting karnival ini. Keluarga, rakan-rakan, dan jiran berinteraksi dengan kakitangan universiti dan pelajar, berkongsi cerita, tertawa, dan, yang paling penting, memiliki keinginan bersama untuk memperjuangkan perlindungan lautan. Pelbagai umur dan salasilah hanya menonjolkan keperluan sejagat untuk kesihatan lautan.

Kejayaan acara diukur dalam nombor, hubungan yang terjalin dengan ikhlas, dan nyalaan inspirasi yang menyala. Karnival ini menawarkan peluang untuk pembelajaran dan keseronokan, dari senaman aerobik pagi yang menggembirakan hingga seni warna-warni pertandingan mewarna. Pertandingan bola tampar pantai dipertandingkan dengan sengit, dan senyuman melimpah ruah semasa permainan seperti ‘Catch Me If You Can’ dan ‘WOW Ship’.

Salah satu peristiwa yang paling berkesan adalah pertandingan membina istana pasir dan ‘Beach Clean Up’, yang diikuti dengan penuh semangat oleh pelajar dan ahli komuniti. Aktiviti-aktiviti ini telah menjadi ciri khas WOW@UMT, mencerminkan komitmen kita untuk memupuk kreativiti, kesedaran alam sekitar, dan penglibatan komuniti. Menambah kepada senarai peristiwa yang luar biasa, kita juga menganjurkan projek ‘Create a Recycled Ship Model’, di mana peserta menunjukkan kebolehan seni kemahiran mereka dengan menggunakan bahan kitar semula.

Seiring dengan sambutan, menjadi jelas bahawa tujuan acara untuk mengukuhkan hubungan antara institusi dan komuniti tempatan telah tercapai. Karnival ini menunjukkan kuasa tindakan kolektif, membuktikan bahawa apabila institusi dan komuniti bekerja bersama, potensi perubahan yang baik adalah tidak terbatas.

Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada semua yang telah membantu menjadikan Karnival WOW2023 menjadi kejayaan besar, termasuk penganjur, peserta, sukarelawan, dan penyokong. Komitmen anda terhadap perlindungan lautan meluas jauh melampaui tempat pesisir. Kita diingatkan akan kekuatan yang terhasil apabila sebuah komuniti bersatu dengan satu matlamat, seiring dengan gema gelak tawa dan pengalaman bersama dari karnival ini yang masih terasa.

Walaupun acara telah berakhir, perbualan dan persahabatan yang dihasilkannya masih dirasai dalam komuniti kita dan di luar. Karnival WOW2023 adalah peringatan yang menyentuh hati bahawa dengan menghubungkan tangan dan hati kita, kita boleh mencipta masa depan yang lebih mampan dan bertahan lama untuk lautan kita dan generasi masa depan.