Hari Terbuka INOS Menyorot Penyelidikan Marin dan Keajaiban

Institut Oseanografi dan Sekitaran (INOS) membuka pintu kepada ramai pengunjung yang penuh semangat pada hari pertama acara Hari Terbuka, bertepatan dengan sambutan Minggu Lautan Sedunia (WOW2023). Acara tersebut, yang diadakan pada 7 Jun 2023, menjadi satu kesempatan menarik bagi hampir 300 pengunjung, termasuk pelajar sekolah dan rakan industri, untuk menyelami oseanografi.

Hari Terbuka INOS menampilkan pelbagai peserta yang semuanya berminat untuk belajar dan meneroka keajaiban sains marin. Acara tersebut adalah peluang luar biasa bagi INOS untuk berhubung dengan masyarakat secara lebih luas, berkongsi pengetahuan, dan memupuk pemahaman yang lebih mendalam tentang kepentingan laut.

Sepanjang hari itu, pengunjung dibimbing melalui Galeri Penyelidikan INOS, di mana hasil penyelidikan inovatif para penyelidik INOS dipamerkan. Galeri tersebut menampilkan koleksi penemuan penyelidikan oseanografi, menyorot pelbagai dimensi penjelajahan laut, dari ciri-ciri fizikal hingga kajian kehidupan marin. Sebagai sebahagian daripada pameran istimewa WOW2023, satu pameran menarik bertajuk ‘Unique and Rarely Known Marine Creature'” menarik perhatian pengunjung dengan pandangan ke dalam dunia yang menarik dan seringkali fauna marin tersembunyi.

Berkolaborasi dengan pelajar UMT, aktiviti interaktif memberikan tenaga yang lebih pada acara tersebut. Pengunjung berpeluang untuk mengambil bahagian dalam aktiviti praktikal yang memberikan gambaran tentang pengalaman pelajar sains marin. Interaksi ini memupuk rasa keterlibatan dan rasa ingin tahu di kalangan pengunjung, meningkatkan penghargaan mereka terhadap kompleksiti ekosistem laut.

Satu sorotan penting Hari Terbuka INOS adalah lawatan berpandu ke Makmal Kolaboratif Universiti-Industri-Komuniti INOS, yang mempamerkan pelbagai peralatan sokongan penyelidikan yang tersedia di dalam INOS. Pengalaman ini membolehkan pengunjung menyaksikan sendiri teknologi canggih dan alat-alat yang digunakan oleh penyelidik dalam usaha mereka untuk memahami dan memelihara lautan kita.

INOS sangat gembira telah menjadi tuan rumah bagi Hari Terbuka ini sebagai platform untuk penyebaran pengetahuan kepada pelbagai segmen masyarakat. Acara tersebut memberikan peluang unik bagi INOS untuk merapatkan jurang antara akademia, industri, dan orang awam, menekankan kepentingan sains laut dalam menangani cabaran global yang dihadapi oleh lautan kita.

Seiring dengan sumbangan INOS dalam penyelidikan dan pemuliharaan marin, acara seperti Hari Terbuka ini menekankan komitmen INOS untuk berkongsi pandangan, mencetuskan rasa ingin tahu, dan menginspirasi generasi baru pembela laut. Kejayaan Hari Terbuka ini lebih mengukuhkan dedikasi INOS dalam mempromosikan kesedaran dan pemahaman terhadap peranan penting laut dalam kehidupan dan alam sekitar kita.