Daripada Naib Canselor

Para pembaca yang dihormati,

Dengan rasa bangga dan semangat yang tinggi, saya ingin memperkenalkan kepada anda edisi terkini “Voyage of Discovery,” sebuah penerbitan yang menjadi bukti kepada komitmen yang kukuh dan pencapaian luar biasa Universiti Malaysia Terengganu (UMT). Melalui buletin ini, kita memulakan perjalanan untuk mempamerkan kekuatan dan pencapaian luar biasa institusi kita, kali ini dengan tumpuan khas kepada Institut Oseanografi dan Sekitaran (INOS).

INOS memegang tempat yang terhormat dalam bidang penyelidikan dan inovasi. Pada April 2001, ia secara rasmi diiktiraf sebagai Pusat Keunggulan oleh Kerajaan Malaysia, disahkan oleh Suruhanjaya Oseanografi Antarabangsa (IOC) UNESCO. Sejak itu, INOS berada di barisan hadapan bagi penyelidikan sains marin dan oseanografi multidisiplin serta memberikan latihan lanjutan kepada pelajar pasca-siswazah.

Tahun 2012 menjadi tonggak penting lain bagi INOS apabila ia ditetapkan sebagai Pusat Keunggulan Institusi Pengajian Tinggi (HICoE) dalam sains marin oleh Kementerian Pendidikan Tinggi Malaysia (KPTM). Penghargaan ini mengesahkan status INOS sebagai HICoE ketujuh di Malaysia dan satu-satunya Pusat Keunggulan dalam oseanografi dan sains marin. INOS secara konsisten memberi tumpuan kepada program penyelidikan utama dalam ekosistem marin dan biodiversiti.

Kebolehan INOS dalam penyelidikan marin telah diiktiraf di peringkat nasional dan antarabangsa. Mengiktiraf INOS sebagai peeneraju oseanografi dan sains marin, Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia telah mempercayainya dengan geran penyelidikan dan pemuliharaan ekosistem marin yang komprehensif. Selain itu, INOS telah dinamakan sebagai Nod Sistem Maklumat Biogeografi Laut Kebangsaan (OBIS), yang merupakan penting dalam mengumpul data oseanografi untuk Malaysia. Institut ini juga menduduki tempat dalam lima teratas di Asia Tenggara untuk penghasilan publikasi yang memberi impak tinggi dalam penyelidikan marin, seperti yang dibuktikan oleh Scopus di Laut China Selatan.

Pada peringkat antarabangsa, INOS telah menjalin kerjasama strategik dengan Kesatuan Eropah melalui program TROPIMUNDO Erasmus Mundus, menawarkan ijazah sarjana kepada pelajar di seluruh dunia dalam Kepelbagaian Biologi Tropika dan Ekosistem. Selain itu, INOS telah menjalin kerjasama dengan institusi terkemuka seperti Institut Oseanografi Pertama (FIO) di China, Universiti Southampton (UOS), dan Universiti Western Australia (UWA).

Di antara banyak pengiktirafan di peringkat global, INOS dengan bangga memegang gelaran Unit Data Berhubung Bersijil (ADU) pertama di bawah Pertukaran Data dan Maklumat Oseanografi Antarabangsa (IODE) di bawah UNESCO. Selanjutnya, ia berfungsi sebagai Pusat Latihan Serantau (RTC) pertama untuk rantau Asia-Pasifik dalam Akademi Global Pendidik Lautan (OTGA).

Ketika kita menyelami halaman-halaman “Voyage of Discovery,” saya mengundang anda untuk meneroka perjalanan luar biasa INOS dan Universiti Malaysia Terengganu dalam memajukan bidang oseanografi dan sains marin. Penerbitan ini menjadi bukti kepada kesetiaan kami dan satu jemputan untuk bergabung dalam perjalanan terus kami, di mana pengetahuan tidak mempunyai batasan dan rahsia laut terbongkar.

Saya mengucapkan terima kasih dengan tulus kepada semua penyumbang, penyelidik, dan kakitangan yang telah menjadikan buletin ini dihasilkan, dan saya berharap ia memberi inspirasi kepada kita semua untuk bermimpi, meneroka, dan membuat penemuan.

Terima kasih kerana menyertai kami dalam perjalanan luar biasa ini.

PROFESOR DATO’ DR. MAZLAN ABD GHAFFAR, FASc
Naib Canselor, Universiti Malaysia Terengganu